02 June 2011

N.P. Risnjak - Veliki Risnjak

"Deep inside the forest
Is a door into another land
Here is our life and home..."

Duboko u šumi, u srcu Gorskog kotara, na samo sat vremena vožnje od Zagreba, smjestio se Nacionalni park Risnjak. Meni daleko najdraži i najljepši park u Hrvatskoj. Svaka čast Plitvicama, Krki, Mljetu, Brijunima... ali čini mi se da nigdje ne mogu naći taj najveći mir, tišinu i pravi dodir s prirodom kao ovdje. Ne znam, možda to iz mene progovara ona goranska četvrtina porijeklom iz Crnog Luga, malog mjesta koje se nalazi uza samu granicu parka (uprava parka se nalazi u Bijeloj vodici, na području Crnog Luga). Bilo da se odlučite popeti na najviši vrh – Veliki Risnjak, ili osvježiti na izvoru Kupe, ili vam je draža ugodna šetnja kroz šumu po poučnoj stazi Leska, zasigurno će vas priroda ovog kraja ostaviti bez daha. Meni je uvijek tako, a koliko sam već puta tamo bila...

pogled s juga na Schlosserov dom i Veliki Risnjak
Neću vam sada tupiti o povijesti parka i sličnim stvarima jer park ima zaista dobre službene stranice (klikni ovdje). Čak su se potrudili dati i opise planinarskih puteva i sl. Stvarno za pohvalu. Samo da spomenem kako je N. P. Risnjak jedno od rijetkih područja u Hrvatskoj gdje još uvijek obitava ris, ta iznimno rijetka mačkica.

ris (lynx lynx)
Kao što rekoh, već sam mnogo puta bila na Risnjaku, ispod Risnjaka, oko Risnjaka… a ovaj puta je odluka pala na ponovni posjet najvišem vrhu parka – Velikom Risnjaku, na 1528 m n/v – s kojeg se pruža prekrasan vidik na Kvarner, Istru i Julijske Alpe u Sloveniji.

pogled na Kvarnerske otoke s vrha
pogled s vrha na Lokvarsko jezero
pogled na Snježnik
S obzirom da smo došli na jednodnevni izlet, trebalo je odabrati kraći prilaz vrhu – npr. uspon od 3 sata iz smjera Bijele vodice (Crni Lug, uprava parka) nije dolazio u obzir. Nije bio problem u usponu/silasku, nego u kasnijoj vožnji do Zagreba. :-) Stoga smo odabrali prilaz iz smjera Gornjeg Jelenja preko Medvjeđih vrata (ulaz Vilje: 6 km od Gornjeg Jelenja djelomično makadamskom cestom do mjesta u šumi zvanog “Kod bukve” gdje se može parkirati). 

parkiranje "kod bukve" ;-)
Ovo je najkraći prilaz vrhu i za uspon je potrebno oko sat vremena. Put većim dijelom vodi kroz šumu te je ugodan i sredinom ljeta. Na oko 15-20 min hoda od “bukve”, dolazi se do Medvjeđih vrata na 1280 m. Naravno, ne radi se o pravim vratima već o prosjeku u stijeni odakle je lijep vidik preko šume na jug. Ovdje se križaju putevi i to put iz Crnog Luga (varijanta preko Medvjeđih vrata), put iz Mrzle Vodice, put iz Gornjeg Jelenja te put koji dalje vodi prema vrhu Risnjaka. 

Medvjeđa vrata
Naš put nas dalje vodi stazom koja se drži Risnjakova grebena, prolazi padinu južnog Malog Risnjaka te izlazi iz šume u pojas klekovine odakle se pruža predivan pogled na vrh Veliki Risnjak i Schlosserov dom pod njim.

staza (pogled "unazad" iliti prema jugu)
pogled sa staze na dom i vrh Velikog Risnjaka
pogled sa staze na dom i Veliki Risnjak
pogled sa staze prema istoku
Schlosserov dom, na visini od 1418 m, smjestio se na livadi ispod vrha Velikog Risnjaka. I dom i livada su ime dobili po dr. Josipu Schlosseru Klekovskom (1808.-1882.), prvom predsjedniku HPD-a i osnivaču hrvatske botanike. 

dr. Josip Schlosser Klekovski

Današnji dom je sagrađen na mjestu starog doma sagrađenog 1932., a uništenog za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dom je dovršen 1957., a 1988. je temeljito obnovljen. Od 01. svibnja do 31. listopada dom je otvoren svaki dan OSIM utorka dok je u ostalom periodu otvorena zimska soba.

Schlosserov dom
Iza doma počinje uspon na vrh Velikog Risnjaka. Za uspon je potrebno 15-ak minuta prvo kroz klekovinu, a zatim kroz stijene. 

početak staze prema vrhu
dio staze kroz stijene

Ponegdje je put osiguran željeznim užetom, a gdjedje je poželjno i prihvatiti se rukama za stijene. No, usprskos tome, uspon nije naporan i mogu ga savladati (gotovo sve) osobe bez obzira na dob. 

bolje se primit nego slomit vrat :-)

Na vrhu je velika, monolitna stijena s upisnom knjigom i pečatom.

vrh Velikog Risnjaka
U vrijeme našeg posjeta, puhao je gotovo orkanski vjetar tako da nismo uživali u pogledu baš onoliko koliko smo htjeli, ali kad vjetra nema… onda je prava uživancija. Ali što je, tu je… ne može baš svaki puta biti idealno :-)
Evo par slikica s vrha:


Za kraj mrvičak flore i faune:

zlatni ljiljan (lilium martagon) - zaštićena (ugrožena) vrsta
ivančice (Leucanthemum vulgare) i crvene bubice
pavitina bijela (clematis vitalba L.)
jedić? (aconitum)
klekovina planinskog bora (pinus mugo)
danje paunče (Inachis Io)

i da zaključimo ostatkom stiha s početka posta ... :-)
“…We are stayin’ here forever
In the beauty of this place, all alone…”


View NP Risnjak - Veliki Risnjak in a larger map

No comments:

Post a Comment