30 August 2011

Velicanstveni Veliki Kalnik

Na južnim obroncima Kalničkog gorja, sjeverno od sela Kalnik i oko 20 km sjeverno od Križevaca, na klisuri visine 640 m, smjestio se burg Veliki Kalnik. Nalazi se na odličnom strateškom položaju i nadzirao je put preko Kalničkog gorja.

pogled s juga na Veliki Kalnik

Ovo velebno zdanje, s najstarijim dijelom navrh klisure i novijim dijelovima koji kao da izlaze iz nje, bilo je praktički neosvojivo. Mislim, pa tko bi uopće mogao zauzeti nešto sagrađeno na ovakvom mjestu? Burg doslovno izgleda kao da je prirodni nastavak stijene, kao da je srastao s njom iliti kao da izrasta iz kamena. Sjećam se, kao da je jučer bilo, svog prvog posjeta Kalniku. Kad smo napokon došli pred njega, zinuli smo od čuda. Ko buldogu u crtiću, bijasmo vilica obješenih do poda. Pred nama ogromna stjenčuga, a iz nje “raste” burg. I tople jesenske boje nježno zaokružuju cijelu sliku, nekako nadnaravnu. Mislim da nigdje (bar ne u kontinentalnoj Hrvatskoj) nisam vidjela djelo ljudskih ruku koje bi me toliko dojmilo. Da, Okić jest moj najdraži burg, i on isto kao da raste iz stijene, ali je puno manji i manje impresivan. I Trakošćan isto volim, onu romantičnu ljepotu i sklad burga, perivoja i jezera. Ali Kalnik je stvarno nešto posebno. Čovjek stane i zapita se: “Ma kako su oni to sagradili? Kako su dovukli to kamenje tamo gore?”.  I to u ono davno doba. Danas bi takav poduhvat koštao …. ma ne mogu ni zamislit koliko.  

pogled na Veliki Kalnik s parkirališa ispred planinarskog doma

No, ukratko, Kalnik se zaista mora posjetiti. Tim više što je vrlo pristupačan: automobilom se, po uskoj, ali asfaltiranoj cesti, može doći pod sam burg gdje se nalazi Planinarski dom Kalnik. Dom je prilično velik, stalno je otvoren i opskrbljen jelom i pićem (osim u trenucima nestanka struje :-) što se dogodilo za vrijeme našeg posjeta, no za to nije kriv nitko drugi osim HEP-a), a nudi i uslugu noćenja.

planinarski dom na Kalniku

 Od parkinga ispred doma do ulaza u Veliki Kalnik možete doći i žmirečki. Treba samo preći cestu i napraviti par koraka. I dolazite ravno pred ulaz u donji, novi dio burga. 

ulaz u burg

Ako se želite uspeti do starog dijela, samo pratite puteljak, koji vodi kroz dva palasa u obliku kule, do vrha klisure. 

dva gotička palasa u obliku kule

Pogled odozgo je super, ali oni sa strahom od visine se trebaju pripremiti na prijelaz preko hrpta do najstarijeg dijela burga – prijelaz je osiguran žičanom ogradom, ali put do dolje je daaaaaleko i noge ne slušaju baš uvijek ono što im glava nalaže – znam po sebi :-).

pogled s najstarijeg dijela na uzak hodnik preko hrpta i gornji palas

I s obzirom da tako hopšemo po njegovim ponosnim zidinama, bilo bi u redu i da nešto naučimo o tom Velikom Kalniku:
-pripada među najstarije burgove sjeverne Hrvatske, a građen je u tri faze
-najstariji dio je sagrađen u doba provale Mongola, nalazi se na najvišoj stijeni i od njega su se sačuvali samo temelji

najstariji dio burga na vrhu klisure

-od najstarijeg dijela vodi uzak hodnik po hrptu klisure do gotičkog palasa u obliku kule čiji su ugolovi pojačani tesanim kamenjem, a južna fasada s dva gotička kontrafora dok su u unutrašnjosti sačuvana vrata s gotičkim dovratnikom koja vode na kameno kružno stubište između prizemlja i prvog kata

vrata s gotičkim dovratnikom
kružno kameno stubište u zidu

-ispod ove kule se nalazi "donji palas", također u obliku dvokatne kule, građen u istom razdoblju
-u podnožju klisure se nalaze ruševine raznih zgrada, među kojima i ostaci kapele sv. Katarine koja je možda sagrađena još u doba romanike

ostaci kapele sv, Katarine i okolnih zgrada

-nešto južnije su otkriveni ostaci renesansnog kaštela

Slijedi kratki povijesni pregled :-)
-mjesto na kojem se nalazi burg, kao i njegova okolica, su bili nastanjeni već u doba prapovijesti i antike
-burg se u izvorima spominje kao Maiori Kemluk, Superiori Kemluk, Nagy Kemluk
-nije poznato kada je sagrađen najstariji dio burga (postoje teorije prema kojima Kalnik postoji već u doba hrvatskih narodnih vladara tj. u 9-11. st.), a u izvorima se prvi puta spominje 1243. u vlasništvu kralja, a navodi se njegova uloga u borbi protiv Mongola

pogled s vrha na novi, ulazni dio burga

-legenda kaže kako se kralj Bela 1241., bježeći pred Mongolima, sklonio u Kalnik. Mongoli su opkolili utvrdu pokušavajući opsadu izmoriti glađu, no seljaci su potajno braniteljima i kralju donosili šljive pa su Mongoli, nezadovoljni neuspjehom, napustili kraj. Kralj je kasnije nagradio seljake podijelivši im plemstvo, a križevački purgari ih, iz zavisti i zlobe, počeše nazivati "šljivarima"
-sredinom 13. st. kralj daruje Kalnik banu Dionizu Ochuzu
-1270. kralj Stjepan poklanja burg banu Rolandu od plemena Ratoldova, a nakon izumrća obitelji ponovno je u vlasništvu kralja do 1427. kada ga kralj Žigmund Luksemburški prodaje zagrebačkom biskupu Ivanu Albenu.
-burg kasnije često mijenja gospodare (knezovi Celjski, Matija i Ivaniš Korvin, obitelji Orehoczy, Drašković, Keglević, Patačić...), a posljednji je obitelj Ožegović
-sredinom 15. st. je utemeljena Križevačka županija, a ukinuta župa Veliki Kalnik pa burg počinje gubiti na važnosti, a postepeno se razvija trgovište u Brezovici ispod Velikog Kalnika (danas selo Kalnik)
-kaštel se spominje 1685., a sagradila ga je obitelj Orehoczy
-1731. se spominju tri utvrde u Kalniku od kojih su dvije porušene, a jedna je ruševna


View Kalnik in a larger map

1 comment:

  1. Obečao sam svojim Podravcima da ću navratiti prvom prilikom do njih, posjeta Kalniku sijećam se kao osnovnoškolac.
    Mnogo toga je izbljedjelo, moram svakako ponoviti posjet starom burgu.
    Hvala na Podsjetu !

    ReplyDelete